Tiedote

Wikipedia täydentyy yhteisvoimin Suomen kulttuuriperintökohteilla – valokuvakilpailu käynnistyy tällä viikolla!

pe 1. syyskuuta 2017 11.22.00

Syyskuussa käynnistyvä Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa. Maailman suurimmassa valokuvauskilpailussa osallistujat kuvaavat maansa kulttuuriperintökohteita, ja kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun. Kilpailun myötä Wikipedia rikastuu uusilla valokuvilla ja artikkeleilla.

Kilpailun järjestävät Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto, joka arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Alankomaissa vuonna 2010, ja sen tarkoituksena on tuoda osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi.

Kuvat voi tallentaa kilpailun nettisivujen kautta 1.-30.9.2017 välisenä aikana ja ne tulevat Wikipediaan kaikkien vapaasti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi.

Suomen kilpailussa on neljä kategoriaa: rakennettu kulttuuriympäristö, muinaisjäännökset, maailmanperintökohteet ja rephotography (uudelleen luotu versio olemassa olevasta ja vapaasti käytettävästä kuvasta). Kategorioiden lisäksi palkitaan vuoden paras kuva, vuoden paras kuvasarja sekä eniten kohteita kuvannut kuvaaja.

Osallistujia varten on koottu valikoima kulttuuriperintökohteita, joita kilpailussa kannustetaan erityisesti kuvaamaan. Valikoimassa ovat mukana muun muassa Suomenlinna, Punkaharju ja Suomussalmen Värikallio. Kilpailuun voi osallistua myös kuvaamalla mitä tahansa muuta kiinnostavaa kohdetta, joka löytyy Kulttuuriympäristön palveluikkunasta www.kyppi.fi tai valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen palvelusta www.rky.fi.

Osallistuminen

  1. Katso kuvattavat kohteet kuvauskohteiden listasta.

  2. … tai valitse Kulttuuriympäristön palveluikkunasta / RKY-palvelusta löytyvä kohde.

  3. Kuvaa tai etsi aikaisempi otoksesi kohteesta.

  4. Tallenna kuva kilpailun nettisivujen kautta 1.-30.9.2017 välisenä aikana.

 

Linkit

Kilpailun sivusto

Kuvauskohteet

Wikimedia Commons

Kulttuuriympäristön palveluikkuna

Valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöt

Vuoden 2016 voittajakuvat

Museoviraston kuvapankkiLisätietoja

koordinaattori Tia Kangaspunta, Wikimedia Suomi ry, tia.kangaspunta@wikimedia.fi

yli-intendentti Ulla Salmela, Museovirasto, ulla.salmela@museovirasto.fi

 

LehdistökuvatJaa tuttavalle: